Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ἡ ἐκμετάλλευση τῆς μνήμης τοῦ Ἴωνα Δραγούμη



  

Ο ανιψιός του Μακεδονομάχου, Φίλιππος, με ανοιχτή επιστολή του, τονίζει ότι για τον αδικοχαμένο πολιτικό «ο ελληνικός πολιτισμός είχε μια ανοιχτή έννοια που απέχει πολύ από αυτά που πρεσβεύουν οι χρυσαυγίτες»

Του Τάσου Τσακίρογλου
(Ἐφημερίδα τῶν Συντακτῶν 9/8/2013)

Φρένο στην εκμετάλλευση του ονόματος του Ίωνος Δραγούμη από τη Χρυσή Αυγή και τις λοιπές ακροδεξιές δυνάμεις επιχειρεί να βάλει η οικογένεια του πολιτικού, με αφορμή εκδήλωση της ναζιστικής οργάνωσης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Βογατσικό Καστοριάς.
Ο ανιψιός του Μακεδονομάχου, Φίλιππος, δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας, με ανοιχτή επιστολή του προς τις τοπικές αρχές διευκρινίζει ότι ο θείος του υπήρξε δημοκράτης που αγωνίστηκε για την Ελλάδα και ότι «γι’ αυτόν ο ελληνικός πολιτισμός είχε μια ανοιχτή και πλατεία έννοια που απέχει πάρα πολύ από τον φασισμό και την ξενοφοβία που πρεσβεύουν οι σημερινοί ναζί της Χρυσής Αυγής».
Σε επικοινωνία μας μαζί του ο Φ. Δραγούμης έκανε λόγο για ανιστόρητους ισχυρισμούς των νεοναζιστών και διευκρίνισε ότι οι χρυσαυγίτες «θα βρουν όλη την οικογένεια Δραγούμη “απέναντί” τους», καθώς, όπως λέει, «ιδιαίτερα σήμερα πρέπει να αντιδράμε σε θέματα μνήμης και Ιστορίας και να μην αφήνουμε τους εχθρούς της δημοκρατίας να σφετερίζονται πρόσωπα και πράγματα».
Παράλληλα, σημειώνει ότι ο θείος του δεν ήταν εθνικιστής, έτσι όπως προσπαθεί να τον παρουσιάσει η ναζιστική οργάνωση. «Αναφερόταν συχνά στη Ρωσική Επανάσταση και όραμά του ήταν η συνύπαρξη των βαλκανικών λαών και όχι η περιχαράκωση μέσω ενός κακώς εννοούμενου εθνικισμού που οδηγεί σε τραγωδίες και ακρότητες», αναφέρει και προσθέτει πως η αγάπη του Ιωνος Δραγούμη για την Ελλάδα δεν σήμανε ποτέ μίσος για τους άλλους.
Μάλιστα τονίζει ότι και ο παππούς του, ο πρωθυπουργός Στέφανος Δραγούμης, είχε στις λίστες των υποψηφίων του σλαβόφωνους. «Είναι τουλάχιστον ντροπή άνθρωποι που ενστερνίζονται διδαχές του Χίτλερ και του ρατσισμού να εμφανίζονται ως τιμητές της μνήμης ενός ανθρώπου υπέρμαχου της φιλίας των λαών», αναφέρει στην επιστολή του προς το δημοτικό διαμέρισμα της Καστοριάς που φέρει το όνομα του θείου του.
Εδώ και χρόνια τόσο η Χρυσή Αυγή όσο και ο ΛΑΟΣ οργανώνουν κάθε χρόνο στην Αθήνα εκδηλώσεις, υποτίθεται, μνήμης, οι οποίες όμως εξελίσσονται σταθερά σε πανηγύρια εθνικισμού και ρατσισμού.





1 σχόλιο:

  1. "Δεν ξέρω γιατί αυτή η "τελετή μνήμης" μου έφερε στο νου τη σκηνή της σύλληψης και εκτέλεσης του Ίωνα εκείνον τον φρικτό Ιούλιο του 1920 στην Αθήνα απέναντι από το σημερινό Ηilton στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Ο Ίωνας τώρα σύρεται σε "τιμές" από ένα σμάρι ανθρώπων που δεν είναι δυνατό να 'χουν αγγίξει τις ιδέες του, το πνεύμα του, τον πλούτο της γλώσσας του, την ευγένεια της ψυχής του. Και φαντάζει αυτό σαν μια ακόμα δολοφονία του. Για πάνω από ενενήντα χρόνια, από τον άδικο θάνατο του Ίωνα, το κατεστημένο συσκοτίζοντας, διαστρεβλώνοντας, αποσιωπώντας το έργο του και αφήνοντάς το στο έλεος κομματικών, πολιτικών και ιδεολογικών σκοπιμοτήτων κατέστησε τον αριστοκράτη και ευγενή της πολιτικής σκηνής Ίωνα Δραγούμη κατ΄ουσίαν έναν αποσυνάγωγο. Τέλος σχεδόν τον "δώρισε", σηκώνοντας με αδιαφορία του ώμους, στο κόμμα του μίσους. Η τελετή αυτή υπήρξε μια λαμπρή απόδειξη! Λυπούμαι που οι Βογατσιώτες μοιάζει να ενθάρρυναν την εκδήλωση (στην καλύτερη περίπτωση μπορώ να δεχτώ πως πιάστηκαν στον ύπνο). Και θλίβομαι επίσης βαθιά για την απουσία του Δήμου Ορεστίδος που επέτρεψε τη νέα βεβήλωση στο όνομα του Ίωνα (...).

    .http://envogatsiko.blogspot.gr/2013/08/blog-post_5.html

    ΥΓ. Χαίρομαι που η ανάρτησή μου ...προηγήθηκε ακόμα και της διαμαρτυρίας που, εκπροσωπώντας την οικογένεια του Ίωνα, διατύπωσε ο Φίλιππος Μ. Δραγούμης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή